Kulturhistoriske vandringer på gjemte stier
Visste du at Skåtøy er Telemarks største øy, og at Skåtøy er det eneste sted i Norge med en spesiell maurart som lever av slavehold? Eller at Eidkilkanalen ble bygget etter en tragisk familiehendelse? Har noen fortalt deg om kystfortet på Krikken og de vel 200 soldatene som bodde der under krigen? Eller hva med Pesta? Var hun så fæl som maleren Theodor Kittilsen beskriver henne? Disse spørsmålene får du svar på, om du blir med vår fastboende guide på vandringer på øya. Du får også høre om livet i skjærgården, og oppleve stiene som strekker seg fra lune badeviker til fantastiske utsiktspunkter. Som om ikke dèt var nok, kan vi også skilte med at Skåtøys mange mineraler, som nå ligger åpent i dagen, ble skapt for 1500 millioner år siden, inni en fjellkjede på høyde med Himmalaya. Jomfruland har sine hvitveiser og Skåtøy har sine konvall-tepper. Alt dette inviterer vi deg til å oppleve og å lære mer om på våre vandringer.
Vi tilbyr kultur- /naturhistoriske vandringer og omvisning på kystfortet på Krikken.
Det er mulig med gruppebestilling hele året.
Skåtøyroa – kystfortet på Krikken, 1. mai kl. 10.45.
Turen starter i Skåtøyroa, hvor vi får høre om skipsverft og Bangors pensjonat. Deretter går vi opp på Darefjeldkollen, hvor det er fantastisk utsikt mot sentrum og skjærgården. Vi forteller om hvordan det er å bo på Skåtøy i dag, og hva vi ser fra toppen. Turen går så til isdammen, hvor du får høre om et av Kragerøs første naturbaserte industrieventyr. Vi fortsetter via Helleren til Plasshytta der Theodor Kittilsens Pesta, sies å ha bodd. Vi stopper på Eidkilbrua, før vi går til bakeriutsalget ved Eidkilkanalen. Der tar vi en liten pause, og du kan kjøpe nybakt bakverk og påsmurte bagetter. Medbrakt matpakke kan også nytes her. Selve høydepunktet på turen, er historien om Krikken kystfort. Der bygget tyskerne et omfattende forsvarsanlegg under 2. verdenskrig. Vi går inn i kommandobunkeren, følge løpegravene, og kjenner på stemningen i den utsprengte fjellhallen.Du får også tid til å utforske anlegget på egenhånd.
PS. Ta med lommelykt og drikke!
Det blir også muligheter til et bad fra svabergene. Turen avsluttes med taxibåt (inkludert i billetten) tilbake til Skåtøyroa/Kragerø sentrum ca. 15.30. Pris kr. 550,-
Skåtøyroa – kystfortet på Krikken, 27. mai, ca. kl. 10.15 på SYKKEL.
Turen starter i Skåtøyroa, hvor du kan ankomme med vanlig ruteferje.
På denne turen benytter vi sykkel, slik at vi lettere tar oss frem til kystfortet på Krikken. Vi kommer også til å gå endel. Du kan bruke egen sykkel eller leie av oss. Pakkepris for guiding og sykkel kr. 500,- pr. person. Bare guiding kr. 300,-.
Ferja går fra Kragerø kl. 10.05. Vi går først opp på Darefjeldkollen. Der er det fantastisk utsikt mot sentrum og skjærgården, vi forteller om skjærgårdsliv før og nå. Turen forsetter forbi isdammen, hvor du får lære om et av Kragerøs første naturbaserte industrieventyr. Vi henter syklene og fortsetter mot Helleren og Plasshytta. der du får høre om Theodor Kittilsens liv og virke på Skåtøy. Vi sykler så videre før det blir stopp på bakeriutsalget ved Eidkilkanalen. Der kan du kjøpe nybakt bakverk. Vi setter fra oss syklene på Øytunet og går de to siste kilometerene ut til selve høydepunktet på turen; –Krikken kystfort. Her ser vi restene av tyskerns store forsvarsanlegg. Vi besøker både kommandobunkeren, følger løpegravene og kjenner på stemningen i den utsprengte fjellhallen.
Turen avsluttes på Krikken. De som har leid sykkel, må returnere den til Darefjeld i løpet av dagen.
Grupper kan booke egen tur på andre datoer enn den som er satt opp her.
Skåtøy kirke – Skåtøyroa, onsdag 5. juli ca. kl. 12.00
Turen begynner etter orgelkonserten i Skåtøy kirke, som er et gratis arrangement i regi av menighetsrådet. Benytt den unike muligheten til å lytte til det flotte Hollenbachorgelet.
Vi starter med omvisning i kirken, hvor du får se orgelet på nært hold, samt vinterkirken, som vi kaller rommet i 2. etg. hvor det holdes gudstjenester om vinteren. Utenfor ser vi på Kaptein Dønvigs redningsbøye og du får kort høre om hans spennende idé. Deretter går turen via Helleren til Plasshytta hvor Theodor Kittilsens Pesta, sies å ha bodd. Turen forsetter forbi isdammen, hvor du lærer om et av Kragerøs første naturbaserte industrieventyr. Deretter går vi opp på Darefjeldkollen, der er det fantastisk utsikt mot sentrum og skjærgården. Turen avsluttes i Skåtøyroa, hvor vi forteller om skipsbygging og Bangors Pensjonat.
Pris kr. 200,- pr. pers.
Det går ferje fra Skåtøyroa til Kragerø. Rutetider på www.fjordbat.no
Natur- og kulturhistorisk vandring, torsdag 19. juli kl. 10.20
I samarbeid med Gea Norvegica Geopark arrangerer vi denne vandringen. Naturhistorien på Skåtøy er ufattelig lang – hvis vi kunne foretatt en reise 1500 millioner år tilbake i tid, måtte vi hatt med oss klatreutstyr for å nyte utsikten! Kragerøs geologiske historie favner fra himalayahøye fjell til vulkaner og istider. Kristin Rangnes fra Geoparken lærer oss den spennende historien om Skåtøys tilblivelse. Hun peker på mineraler og steinarter og forteller om deres opprinnelse og bruksområder i industrisammenheng.
På turen forteller Skåtøy i fartas formidler om de kulturhistoriske attraksjonene, som du kan lese om i avsnittet over.
Naturen byr på edelstener, som med en kunstners kreativitet, kan bli til de vakreste smykker. Vi avslutter turen på Galleri Bak Fasaden, hvor smykkekunstner Vlad Kladko gir en innføring om bruk av stein i smykker. Vi får høre om hvordan han vurderer steinene for å få dem til å skinne maksimalt.
Turen er ca. 3,5 km lang. Den starter i Skåtøyroa kl. 10.20 og ender på Galleri Bak Fasaden ca. kl. 13.00. Pris kr. 300,- pr. pers.
Kystfortet på Krikken, torsdag 6 og 20. juli kl. 17.00
Krikken Kystfort var et av de største forsvarsanleggene mellom Oslo og Kristiansand. Anlegget inngikk i Hitlers – «Festung Norwegen». Siden kommandobunkere, fjellhaller, forlegningsbunkerer og løpegraver ikke ble sprengt og gjennfylt etter krigen, får man på Krikken en unik mulighet til å sette seg inn i hvordan det engang var. Vi forteller hvordan kystfortet var bygget opp og hvordan livet artet seg for soldater og sivilbefolking under 2. verdenskrig.
På denne omvisningen kommer man seg til og fra Krikken på egenhånd. Pris kr. 200,- pr.pers.
Kulturhistorisk vandring i et næringsperspektiv, torsdag 27. juli kl. 10.20
På denne korte turen som går fra Skåtøyroa til isdammen, før vi avslutter på Darefjellkollen, ønsker vi å sette fokus på næring. Hva levde folk av tidligere? Hvilke ressurser kunne man utnytte og hvem hadde kapital?
Visste du at Skåtøyroa har vært et travelt sted i mange hundre år? Skipsverft, kjølhalingsplass og sommerpensjonat har gitt sesongarbeidsplasser til en nøysom befolkning.
Pris kr. 200,- pr. pers.
Turen er ca. 1 km lang, og det er en del stigning.
På alle vandringene tilpasser vi tempoet og har mange stopp underveis. Deltagere bør være i middels form og kunne ta seg frem i kupert terreng, på opparbeidet sti/vei. Godt fottøy anbefales. Husk å ta med drikke. Turene gjennomføres i all slags vær!
Det går ferje fra Skåtøyroa til Kragerø. Rutetider på www.fjordbat.no